Traditioneel wordt vloerverwarming aan netten bevestigd die vervolgens in een cementlaag worden weggewerkt. Dit is de meest ideale manier voor vloerverwarming omdat op deze manier de vloer het meest egaal doorwarmt. Dit gebeurt eigenlijk nog steeds zo in een nieuwbouw situatie of bij het toepassen van bv. natuurstenen of betonvloeren.
Gebonden is nodig bij:
- natuursteen
- deklaag te dun/hard om in te frezen
- isolatieredenen
- betonvloeren
Als er wordt gekozen voor een natuurstenen vloer dan is het vaak nodig/beter dat de tegels gezet worden in de zachte cement specie. Sommige natuursteen is erg ruw van vorm en op deze manier kan de vloer toch zo vlak mogelijk worden aangelegd. In deze gevallen zal de vloerverwarming veelal op matten worden gebonden of op noppenplaat of een dergelijk systeem worden gelegd.
Deklaag te dun of te hard
Wanneer infrezen, door een te harde vloer, of een vloer met een dunne cement deklaag geen optie is, dan wordt vaak bovenop de bestaande vloer vloerverwarming gelegd met daarop een cementdekvloer. Dit gebeurt b.v. bij een betonvloer. Als de bestaande cementdekvloer te dun is, wordt er soms ook voor gekozen de oude cementdekvloer eruit te hakken om hoogte te besparen.
Isolatieredenen
Als het niet mogelijk is om een vloer van onderaf te isoleren, dan kan er gekozen worden voor bv. een noppenplaat systeem. Dit zijn hardschuimen isolatieplaten met noppen erop. De platen worden aan elkaar geklikt en devloerverwarmingsslang wordt tussen de noppen door gelegd en klemt tussen de noppen vast. Hier overheen wordt een cementvloer gemaakt.
Voordeel hiervan is dat U een vloerverwarmingssysteem op een geïsoleerde onderlaag heeft, terwijl er toch een geringe opbouwhoogte ontstaat.
Betonvloeren
Bij betonvloeren is het eigenlijk niet mogelijk om in te frezen vanwege de hardheid van het materiaal. Vaak wordt hierop een opbouwsysteem gemaakt van bv. netten met slang, of noppenplaat systemen bij een betonvloer op zand gestort.