Waarom kiest men steeds vaker voor vloerverwarming?
Omdat vloerverwarming gestookt wordt met een lage ketelwatertemperatuur, is het kostenbesparend en duurzaam.
Bovendien is vloerverwarming de meest comfortabele verwarming voor zowel woningen, kantoren, sportcomplexen, maar zeker ook voor bedrijfshallen.
Bij de keuze voor aardwarmte c.q. een warmtepomp is vloerverwarming/wandverwarming een ‘must’.
De nieuwe techniek maakt het mogelijk dat ook in bestaande vloeren (met een cementdeklaag) de vloerverwarmingsbuis stofvrij kan worden ingefreesd.
Met een gespecialiseerde freesmachine, die gekoppeld is aan een industrieële stofzuiger, wordt de vloer stofvrij voorzien van sleuven, waarna de buis erin gerold wordt.
Hierna kan de vloer door de vloerenlegger afgesmeerd worden en eventueel betegeld of anders afgewerkt.
Met vloerverwarming bespaart u energie
Vloerverwarming is zuinig met energie. Het is een lagetemperatuur systeem. Door de relatief lage watertemperatuur kan uw cv-ketel een maximaal rendement bereiken, hij is dus een stuk zuiniger. Door de gelijkmatige temperatuurverdeling kan in woonvertrekken de temperatuur 1 á 2 ºC lager ingesteld zijn dan bij andere verwarmingssystemen, terwijl het toch nog prettig aanvoelt. Dit kan een energiebesparing tot wel zo’n 18% tot gevolg kan hebben. Bij verwarming d.m.v. radiatoren staat de thermostaat al gauw wat hoger omdat er veel meer temperatuursverschillen in de ruimte zijn en het dus sneller onbehaaglijk voelt.
Gezondheid
Door het ontbreken van luchtcirculatie behoort ronddwarrelend stof nagenoeg tot het verleden. Verder is door de lagere ruimtetemperatuur de relatieve luchtvochtigheid zo’n 12% hoger dan bij een conventionele warmwater verwarmingsinstallatie. Carapatiënten en mensen die allergisch zijn voor stof, ervaren deze factoren als zeer positief. Voor kinderen die op de vloer spelen zal vloerverwarming ook een aangenaam gevoel geven, ook huisdieren zoals honden en katten zullen vloerverwarming heerlijk vinden en op de vloer gaan liggen.
Ingefreesde vloerverwarming
Voordeel van het infrezen van vloerverwarming:
Snel, schoon en goedkoop.
In bijna alle vloeren waarop een zand-cement afwerklaag is aangebracht is het toepasbaar. De afwerklaag moet wel minimaal zo’n 3 cm dik zijn en er moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van leidingen in de vloer zoals bijvoorbeeld water of elektrabuizen. In de meeste woningen is deze cementdekvloer dikker.
Twijfelt u of dit in uw woning ook mogelijk is?
Bel ons! Dan kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden.
Hoe werkt het?
Met onze speciale machine wordt een sleuf in de cementdekvloer gemaakt waarin de vloerverwarmingsslang wordt aangebracht. Hierbij wordt direct alle stof afgezogen met een industriële stofzuiginstallatie met speciale hepa filters zodat de stofproductie tot een absoluut minimum wordt beperkt en er geen schadelijke stoffen in de woning terecht komen.
Dit wordt veel toegepast in de bestaande woningen. Het is doorgaans één dag werk, geeft nauwelijks rommel en is relatief goedkoop omdat niet de hele dekvloer hoeft te worden vervangen. U kunt direct nadat de slang is ingefreesd doorgaan met de werkzaamheden zoals bv. het aanbrengen van tegels, parket of laminaat. Het is verstandig de sleuven op te vullen zodat er meer contactwarmte ontstaat voor een betere werking.
Gebonden vloerverwarming
Traditioneel wordt vloerverwarming aan netten bevestigd die vervolgens in een cementlaag worden weggewerkt. Dit is de meest ideale manier voor vloerverwarming omdat op deze manier de vloer het meest egaal doorwarmt. Dit gebeurt eigenlijk nog steeds zo in een nieuwbouw situatie of bij het toepassen van bv. natuurstenen of betonvloeren.
Gebonden is nodig bij:
- natuursteen
- deklaag te dun/hard om in te frezen
- isolatieredenen
- betonvloeren
Als er wordt gekozen voor een natuurstenen vloer dan is het vaak nodig/beter dat de tegels gezet worden in de zachte cement specie. Sommige natuursteen is erg ruw van vorm en op deze manier kan de vloer toch zo vlak mogelijk worden aangelegd. In deze gevallen zal de vloerverwarming veelal op matten worden gebonden of op noppenplaat of een dergelijk systeem worden gelegd.
Deklaag te dun of te hard
Wanneer infrezen, door een te harde vloer, of een vloer met een dunne cement deklaag geen optie is, dan wordt vaak bovenop de bestaande vloer vloerverwarming gelegd met daarop een cementdekvloer. Dit gebeurt b.v. bij een betonvloer. Als de bestaande cementdekvloer te dun is, wordt er soms ook voor gekozen de oude cementdekvloer eruit te hakken om hoogte te besparen.
Isolatieredenen
Als het niet mogelijk is om een vloer van onderaf te isoleren, dan kan er gekozen worden voor bv. een noppenplaat systeem. Dit zijn hardschuimen isolatieplaten met noppen erop. De platen worden aan elkaar geklikt en devloerverwarmingsslang wordt tussen de noppen door gelegd en klemt tussen de noppen vast. Hier overheen wordt een cementvloer gemaakt.
Voordeel hiervan is dat U een vloerverwarmingssysteem op een geïsoleerde onderlaag heeft, terwijl er toch een geringe opbouwhoogte ontstaat.
Betonvloeren
Bij betonvloeren is het eigenlijk niet mogelijk om in te frezen vanwege de hardheid van het materiaal. Vaak wordt hierop een opbouwsysteem gemaakt van bv. netten met slang, of noppenplaat systemen bij een betonvloer op zand gestort.